Romana  English

Cromoterapie

Posted by in Priveste on Mar 15, 2013 . 0 Comments.

CROMOTERAPIA

- sau terapia prin culoare -

 

Vi s-a intamplat vreodata sa intrati intr-o incapere, si, dupa o perioada de sedere acolo, starea dumneavoastra de spirit sa se schimbe? Sau poate ca starea dumneavoastra sa aiba legatura cu hainele pe care le purtati? Acum incercati sa derulati in timp si sa asociati anumite locuri cu anumite sentimente? Sau probabil va intrebati cum ar putea fi posibil acest lucru?

Ei bine, nici eu nu m-am gandit niciodata la toate acestea, insa, zilele trecute, aflandu-ma in vizita la niste prieteni, unul dintre ceilalti invitati m-a intrebat cum mi-am ales vestimentatia din ziua repectiva. La inceput am crezut ca glumeste, dar apoi mi-a explicat ca de imbracamintea ce o purtam depinde mult starea noastra, si asta deoarece fiecare culoare are un anumit efect asupra sanatatii noastre fizice si psihice. Asa se face ca o simpla bluza colorata ne poate transforma ziua intr-una buna, sau una proasta. Dar puterea culorilor a fost exploatata cu mult timp in urma si a dat nastere unei laturi a medicinii alternative – cromoterapia - o terapie prin culoare.

Inca din Evul Mediu, vindecatorii si vrajitorii recurgeau adesea la cromoterapie ca la un mijloc de combatere a diverselor maladii, iar indienii se foloseau si ei de putera culorilor prin diferite practici. In medicina traditionala chineza, fiecarui organ energetic/ loja energetica ii corespundea o culoare, iar grecii si romanii foloseau in terapie razele ultraviolete. In zilele noastre, cercetatorii recunosc ca, intr-adevar,  culorile au efecte puternice asupra psihicului uman, iar prin intermediul psihicului asupra dispozitiei si sanatatii.

Fiecare organ emite unde electromagnetice care interactioneaza cu tot ceea ce il inconjoara. Organele vibreaza in armonie unele spre celelalte, conservand astfel o identitate energetica specifica. Aceasta armonie poate fi tulburata si poate crea vibratii anormale. Culoarea, considerata a fi o raza de lumina, si, deci, unda electromagnetica, poate influenta vibratiile electromagnetice ale organelor. Acesta este principiul de functionare al cromoterapiei.

Exista mai multe forme ale acestei terapii: se utilizeaza cristale colorate sau lumina solara, becuri sau neoane colorate. In zilele noastre intalnim si anumite dipozitive care au filtre diferit colorate cu care se poate realiza cromoterapia ori lampa de cromoterapie, la care se ataseaza filtre de sticla colorata in functie de efectul dorit, care sa fie inchisa ermetic.  O alta metoda a cromoterapiei este sa va procurati sticle colorate din fabrica in culorile dorite pe care sa le umpleti cu apa. Acestea vor fi si ele la randul lor inchise ermetic si expuse cat mai mult timp la soare. Continutul sticlei va fi baut in locul apei obisnuite. De asemenea, aceasta terapie se poate asocia cu alte terapii complementare precum yoga, cristaloterapia, masajul sau aromoterapia ( a se vedea articolul ,, Aromoterapia’’).

Insa, pentru a realiza o veritabila terapie prin culoare, modalitatea cea mai la indemana este imbracamintea si accesorizarea acesteia; si anume sa ne alegem hainele si accesoriile in functie de proprietatile fiecarei culori si de necesitatile noastre. De exemplu, hainele sau accesoriile albe au o nota de prospetime, pace si echilibru. Cele de culoare rosie sunt benefice pentru persoanele cu tensiunea scazuta, lipsite de energie. Vesmintele si/sau bijuteriile de culoare albastra au efect linistitor, protector. Galbenul din vestimentatie si accesorii are efect asupra ficatului, stimulind functia hepatica. Este culoarea altruismului si detasarii de lucruri materiale. Fiind situat la mijlocul spectrului, verdele este culoarea echilibrului, a armoniei, hainele si bijuteriile de culoare verde avind un efect minunat asupra echilibrului nostru interior. Violetul este o culoare enigmatica, fiind ,,hrana pentru psihic’’, totodata avand si efect imunostimulator si restructurant.

Asadar, fiecare culoare din spectru vibreaza pe o banda proprie si fiecare parte din corpul uman rezoneaza la o culoare proprie. Daca nu ne simtim bine, suntem bolnavi sau prost dispusi, putem utiliza culorile pentru a armoniza vibratiile si restabili echilibrul. Prin restabilirea echilibrului "corpului energetic", putem crea armonia corpului fizic. E recomandat sa folosim puterea culorilor in viata noastra!

 

Tags: culori, cromoterapie, terapie, terapie prin culoare Last update: Mar 15, 2013

Comments

Leave a Comment

Leave a Reply

* Name:
* E-mail: (Not Published)
   Website: (Site url with http://)
* Comment: