Romana  English

Din "Totul despre cafea"

Posted by in Gusta on Sep 27, 2013 . 0 Comments.

Din "Totul despre cafea"

Istoria cafelei este la fel de bogată ca însăşi cafeaua, datând de mai mult de 1000 de ani.

În Occident, istoria cafelei începe acum trei secole, dar în Orientul Mijlociu ea este consumată de toate paturile sociale încă din vechime.

Prima referinţă la cafea, din surse înregistrate, datează din secolul al IX-lea, dar cu multe secole înainte, existau multe legende arabe despre băutura misterioasă şi amară cu puteri stimulatoare.

Primele plante de cafea au fost aduse pe coastele Marii Roşii din Africa. La inceput cafeaua era considerat aliment si nu bautura. Triburile est-africane măcinau boabele crude de cafea şi prin amestecarea cu grăsime animală obţineau o pasta pe care o modelau sub formă de bile. Acestea erau consumate de războinicii tribului pentru a avea mai multă energie în timpul luptelor.

Incepand cu anul 1000 e.n, renumitul  tamaduitor Avicenna , administra cafea în chip de medicament. Etiopienii obţineau un fel de vin din fructele de cafea, prin fermentarea în apa a boabelor uscate. Proprietăţile stimulative ale cafelei au fost considerate de mulţi în acele timpuri, generatoarele unui extaz religios, iar cafeaua ca băutură şi-a câştigat o reputaţie mistică, învăluită în mister şi asociată cu preoţii şi doctorii.

Prima butura ce conţine cafea, era vinul făcut din boabe de cafea, apa şi miere. De altfel, cuvântul cafea îşi are originea în vechiul cuvânt arab Qahvah, cu sensul de vin. Multe scrieri considera cafeaua originară din regiunea Kaffa Etiopia. De aici, a fost răspândită de către arabi în Yemen şi cultivată. Prima cafea purta numele portului arab la Marea Roşie, Al Mukkan (Mocca). Devine faimoasă datorită faptului că era singurul loc din lume unde se găsea. Odată cu deschiderea canalului Suez, portul principal pentru peninsula Araba devine Aden. De aici pleacă spre toate zările.

Turcii au introdus cafeaua în 1453 la Constantinopol, dar primul magazin s-a deschis abia în 1475, numit Kiva Han. În Europa, cafeaua pătrunde la 1500 prin porturile Alexandria şi Smyrna. Olandezii încep cultivarea cafelei în coloniile Batavia şi Java, francezii în Martinica şi Antile, englezii, spaniolii şi portughezii în Asia şi America.

În 1727 cafeaua ajunge în Brazilia unde începe să fie cultivată pe suprafeţe din ce în ce mai mari. Devine în scurt timp una dintre resursele economice principale ale tarii.

La 1773 cafeaua este proclamată băutura naţională a Statelor Unite ale Americii.

În 1822, în Franţa, este construit primul aparat pentru cafea expresso.

Hills Bros, la 1900 începe ambalarea în vid, chimistul Satori Katoob ţine prima cafea solubilă.

Tipuri de cafea

Se cunosc aproape 80 de soiuri de cafea, din care se cultiva în scopuri industriale următoarele tipuri de cafea :cafeaua Arabica, cafeaua Robusta, cafeaua Liberică şi cafeaua Maragogype.

Cafeaua Arabica - este originară din Africa, mai precis din Abisinia, este cea mai apreciată şi mai răspândită specie de cafea. Se cultivă mai ales în America Latina, dar şi în Africa, de fapt ea este cea mai cultivată specie şi este deosebit de preţuită pentru cireşele sale de calitate superioară, de formă alungită şi culoare verde – albăstruie.

Cafeaua cu tărie medie este obţinută în exclusivitate din varietăţi ale soiului arabica, provenite din America Centrala şi de Sud, Kenya, Tanzania, Etiopia. Exceptie face Brazilia, întrucât varietăţile de arabica braziliene au o aroma mai puţin rafinată.

http://www.luxury-boutique.ro/taste/gusta-cafea/gusta-cafea-vergnano-antica-bottega

Cafeaua Robusta - este originară din bazinul Congo, creşte mai rapid şi este mult mai rezistentă acolo unde climatul nu este favorabil cafelei arabice. Boabele acestei specii de cafea sunt mici, au o formă neregulată şi culoarea maroniu - gălbuie. Cafeaua robusta are un gust neutru şi este foarte apreciată în gama de cafea solubilă.

http://www.luxury-boutique.ro/taste/gusta-cafea/gusta-cafea-vergnano-gran-aroma

Cafeaua Liberica - este originară din Africa, Liberia. Se cultivă exclusiv în câmpiile subtropicale ale Africii şi Americii de Sud. Boabele sunt adesea deformate, de dimensiune medie şi culoare de la brună la galbena. Calitatea acestei specii de cafea este mediocră.

Cafeaua Maragogype  - este un hibrid rezultat prin încrucişarea speciilor de arabica şi liberica, exceptând dimensiunile boabelor, el a păstrat caracteristicile speciei Arabica. Boabele de cafea ale acestui arbust sunt de calitate superioară şi medie, iar culoarea lor este verzuie, în ciuda preferinţei unor consumatori.

 

Metode de preparare

Metoda “la ibric”

Un mic vas cu coadă lungă, în care se adaugă cafea măcinată pudră, peste apă fierbinte. Metoda este foarte veche şi se utilizează încă în Turcia şi Grecia. Pentru preparare, se utilizează tăvi speciale cu nisip încins, se prepară în băuturi diferite condimente ca nucsoara, se poate stropi cu apă rece şi se dă în fiert de trei ori. Plăcerea de a servi cafeaua, este un proces de durată şi devine un adevărat ritual.

Metoda “la cană”

Este o metodă la fel de antică şi foarte simplă. Într-o cană, peste cafeaua măcinată, se toarnă apa clocotită. Se lasă la înmuiat până la 5 ore, după care se poate gusta, reîncălzită.

Metoda “presei franţuzeşti”

 Nu este altceva decât o versiune recentă a metodei la cană. Se utilizează un cilindru de sticlă, în care se introduce cafeaua şi apa fiartă.O sticlă metalică ce are diametrul cilindrului, sudată de o vergea, este introdusă apoi în vas. Zaţul este colectat şi ţinut la baza cilindrului.

Metoda “filtru cu picături”

Foarte răspândită, datorită multitudinii tipurilor de filtre electrice profesionale sau casnice. Apa încălzită, trece prin cafea, sub formă de picături. Utilizând filtru de hârtie ce are rol de a reţine uleiul din cafea, este în avantajul persoanelor sensibile la stomac şi a celor care au probleme cu colesterolul.

http://www.luxury-boutique.ro/taste/gusta-cafea/gusta-cafea-vergnano-moka-ground

http://www.luxury-boutique.ro/taste/gusta-cafea/gusta-cafea-vergnano-gran-aroma

Percolatorul

Percolatorul este un vas metalic, în interior, la partea superioară are un filtru metalic în care se aşează cafeaua măcinată. Apa din interior urcă printr-un tub central, trecând apoi prin cafea. Ciclul este reluat de câteva ori, până când toate substanţele din cafeaua măcinată sunt extrase. Este recomandat pentru o cantitate mai mare de cafea.

Maşina de expresso

Este concepută să realizeze o băutură tare, prin purjarea aburului peste o mică porţie de cafea măcinată fin şi foarte prăjită. Reţeta clasică pentru o ceşcuţă, este următoarea: 6,5- 7,5 grame de cafea măcinată, 30ml. de apă la temperatura de 88-92 grade C, presiune maximă 9 atm şi 30 secunde timpul de extracţie. Băutura trebuie să aibă cremă de culoare maro închis, groasă de 2-3 mm şi să se păstreze 2 minute. Cei care o consideră prea tare, pot să opteze pentru preparatul cappucino, obţinut din o treime espresso, o treime lapte şi o treime spumă de lapte.

http://www.luxury-boutique.ro/taste/gusta-cafea/gusta-cafea-vergnano-arabica-espresso

http://www.luxury-boutique.ro/taste/gusta-cafea/gusta-cafea-vergnano-espresso-casa


Metoda “cafetierei”

O variantă a cafelei espresso, cu răspândire casnică, presupune utilizarea unui vas cu două camere. Între ele, se află montată sita cu cafea măcinată. Cafetiera se aşează pe foc, apa fierbinte trece prin cafea, spre vaul superior, unde se strânge şi poate fi servită.

http://www.luxury-boutique.ro/taste/gusta-cafea/gusta-cafea-vergnano-moka-ground

http://www.luxury-boutique.ro/taste/gusta-cafea/gusta-cafea-vergnano-gran-aroma

 

http://www.luxury-boutique.ro/taste/gusta-cafea
 

Tags: cafea, cafea arabica, cafea robusta, espresso, moca Last update: Sep 27, 2013

Comments

Leave a Comment

Leave a Reply

* Name:
* E-mail: (Not Published)
   Website: (Site url with http://)
* Comment: