Romana  English

Lemnul dulce ( liquirizia )

Posted by in Gusta on Sep 25, 2012 . 1 Comments.

LEMN DULCE

-Liquirizia -

''Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă.''

- Michel de Montaigne-

 

O planta foarte apreciata inca din antichitate, lemnul dulce reprezinta o parte importanta a culturii egiptene. Acum este familiar în întreaga lume si are multe utilizări în medicina modernă, în special pentru a trata răceli şi probleme respiratorii.

Aceasta planta a vechilor egipteni a fost găsita si în mormântul regelui Tutankamon. Soldaţii luau lemn dulce pentru a-si potoli setea si a capata energie, pe câmpul de luptă.  Se spune ca era mereu prezenta in buzunarele lui Napoleon, ajutandu-l sa combata faimoasele sale arsuri de stomac. Unii spun că lemnul dulce a fost parţial responsabil pentru dezvoltarea imperiului egiptean!

Proprietăţile de stimulare a energiei sunt recunoscute în medicina chineză, dar prima utilizare a fost înregistrată în Egiptul antic. Este o planta care a produs in ultimul deceniu o adevarata revolutie in industria farmaceutica, efectele sale hormonale foarte puternice, dar nu numai ele, trezind un imens interes oamenilor de stiinta din intreaga lume. Sute de studii i-au fost dedicate, iar aplicatiile practice si rezultatele terapeutice obtinute cu ea au fost pe masura, asa incat in prezent este una din cele mai folosite plante de pe glob.

Lemnul dulce (Glycyrrhiza glabra) este o plantă erbacee, perenă, inalta pana la 1,5 m, comună în sudul Europei, in America de Nord și în Orient, ce are mai multe denumiri alternative:raculet,  ciorang, cioranglav, firuta, iarba dulce, iarba tare, radacina dulce.Contine numeroase substante ce prezinta calitati curative si actiune farmaceutica:cinarina, acid clorogenic, polifenoli, flavonozide, principiu amar (cinaropicrina), mucilagii, taninuri, acizi organici, saruri de potasiu si magneziu; glicirizina, flavonoide, hormon estrogen steroidic, vitamine din grupa B. Este si cultivata, pentru rădăcina, care are un gust dulce şi ii confera lemnului dulce proprietatile medicinale.

Radacina de lemn dulce ( liquirizia ) este folosita in scopuri terapeutice inca de acum 5000 de ani. In ea se gasesc glicirizina, saruri de potasiu, acid limveritic, asparagina, vitamine. Glicirizina este de 50 de ori mai dulce decat zaharul si actioneaza la fel ca si cortizonul.

Aceasta planta are proprietati terapeutice nebanuite, existand o lista de afectiuni in care acest remediu si-a dovedit eficacitatea de-a lungul timpului.

 - Radacina si rizomii, singurele parti ale lemnului-dulce din care se prepara remedii, sunt utile in tratamentul bronsitelor, traheitelor si laringitelor, datorita proprietatilor expectorante ale acestei plante.

 - Se utilizeaza, de asemenea, ca laxativ usor in tratamentul constipatiei, ca remediu in colicile renale, in ulcerul gastric si in cel duodenal, in indigestii si in arsuri gastrice, in infectii fungice, in astm, alergii, gingivita, psoriazis, artrita, adenom de  prostata, dar si ca solutie pentru kilogramele in exces.

 - Acidul glicirizic compus, găsit în lemn dulce, este de obicei folosit în Japonia pentru tratamentul şi controlul hepatitelor cronice virale, pentru scaderea transaminazelor.

 - Lemnului-dulce i s-au gasit intrebuintari chiar si in cosmetica, ca remediu contra caderii parului si contra matretii.

 - Si-a dovedit eficienta si in tratamentul depresiei. Chinezii adauga lemn dulce în multe combinaţii de plante, pentru a spori vigoarea fizică şi mentală. Se spune ca stimuleaza glanda suprarenală, producătoare de adrenalina, pentru a creşte nivelul de energie şi a promova o stare de bine.

 - Un studiu publicat recent a aratat ca extractul de lemn-dulce reduce nivelul colesterolului „rau” si pe cel al trigliceridelor dupa o luna de tratament.

 - Lemn dulce conţine, de asemenea, o sursa naturala de estrogen, care poate regla ciclul menstrual. De asemenea, este eficace în atenuarea simptomelor dureroase ale menopauzei şi in crampe menstruale.

 - Unele studii indica faptul ca lemnul dulce poate inhiba o enzima din creier legata de hormoni de stres, care au fost asociate cu declinul mental legat de vârstă.

 - Deoarece radacina de lemn dulce are un gust foarte dulce, extractul este folosit ca ingredient cheie în multe tipuri de bomboane, bauturi racoritoare, lichior, ceaiuri. Se folosea in alimentatie in Marea Britanie, Tarile de jos, Italia, in tarile nordice Acest extract este, de asemenea, utilizat pentru a masca gustul nedorit in medicamente, siropuri de tuse.

 - Lemnul-dulce este, probabil, cel mai puternic stimulent imunitar din lumea vegetala, depasind din acest punct de vedere toate vedetele consacrate, cum ar fi echinacea, ginsengul siberian sau ganoderma. Nenumarate studii de medicina experimentala si de laborator au demonstrat incredibila capacitate a principiilor active din lemnul-dulce de a stimula imunitatea. Lemnul-dulce actioneaza, in acest sens, pe trei cai simultan: 1. Stimuleaza productia de celule ale sistemului imunitar (macrofage, limfocite T, limfocite B etc.). 2. Activeaza celulele cu rol in imunitate deja existente. 3. Stimuleaza productia de anticorpi, adica acele arme chimice cu care organismul lupta la nivel celular cu virusii, cu tumorile, cu bacteriile etc. Ei bine, desi lemnul-dulce este un stimulent imunitar formidabil, aceasta nu este totul! De fapt, oamenii de stiinta isi bat capul sa-si explice cum este posibil ca aceasta planta, care stimuleaza imunitatea atat de puternic, sa fie si cea care domoleste reactiile prea intense ale sistemului imunitar. Aceasta, pentru ca lemnul-dulce este si printre cele mai bune antialergice si antiinflamatoare cunoscute, fiind folosit cu un real succes si in bolile auto-imune grave, cum ar fi lupusul eritematos. Din acest motiv, lemnul-dulce a fost numit si cortizonul natural.

 - Băuturi şi bomboane. Lipsa de energie, oboseala şi interesul scăzut pentru diverse activităţi, simptome asociate de regulă stresului şi depresiei, remediile din lemn dulce administrate cu lapte pot alunga aceste stări. Lemnul dulce este întrebuinţat şi în alimentaţie. Lăstarii tineri, recoltaţi primăvara devreme, sînt preparaţi exact ca sparanghelul. Rădăcinile sînt folosite în regimurile dietetice şi ale bolnavilor de diabet zaharat. Din rădăcini se obţine suc, folosit pentru îndulcirea băuturilor (bere, lichioruri, limonadă) şi dulciurilor (halva, bomboane). Pe vremuri, s-a observat că extractul din rădăcini îmbunătăţeşte gustul tutunului de mestecat, motiv pentru care e folosit şi în industria tutunului. Pompierii ştiu că incendiile pot fi stinse eficient dacă în componenţa spumantului se găseşte lemn dulce. Rădăcinile se mai folosesc la producerea tusului, cernelei, a diferitelor vopsele, a cremei pentru ghete, a săpunului, ţesăturilor. Reziduurile rămase după producerea extractului sînt utilizate ca îngrăşămînt. Din fibrele rădăcinilor se produce hîrtie. Decoctul din rădăcini este folosit la vopsirea lînii de la crem pînă la albastru, în funcţie de sărurile folosite. Planta este un bun melifer şi un nutreţ hrănitor pentru animale.

! ATENTIE: Nu se utilizeaza perioade lungi de timp, fara intrerupere. Lemnul dulce nu este indicat in hipertensiune grava, sarcina, boli tumorale in faze foarte avansate, hipotiroidie pronuntata, ciroza avansata, boli biliare aflate in faza acuta. Persoanele care fac tratamente cu medicamente care contin digoxina nu vor lua intern lemn-dulce. Persoanele cu probleme cardiace care iau lemn-dulce vor lua si suplimente nutritionale pe baza de potasiu, intrucat nivelul acestuia scade la administrarea acestei plante. Toate preparatele din lemn dulce se folosesc intern numai cu avizul medicului. Trebuie să fim informaţi şi de efectele interacţiunii plantei cu alte medicamente pe care le luam.    

Ca atare, lemnul dulce este un medicament-minune, ce are numeroase intrebuintari si efecte terapeutice.

 Pe 21 noimebrie 2011, la Frankfurt, lemnul dulce a fost desemnat planta medicinala a anului 2012, pentru rolul ei deosebit in mentinerea sanatatii oamenilor. Selectia  fost facuta de un grup de cercetatori de la Universitatea Würzburg si specialisti din organizatii ecologice. ,, Lemnul dulce este o planta speciala, deoarece poate calma rapid durerile de gat si tusea si a fost folosita cu secole in urma de medicii greci si egipteni'', a spus profesorul Johannes Mayer, expert in istoria botanicii. ,, Proprietatile curative ale lemnului dulce fac din el un ingredient esential al oricarei farmacii'', a adaugat Susanne Honnef, specialist in conservare al organizatiei World Wildlife.

 

Tags: liquirizia, lemn dulce Last update: Oct 11, 2012

1 Comments

Leave a Comment

Leave a Reply

* Name:
* E-mail: (Not Published)
   Website: (Site url with http://)
* Comment: