Romana  English

Prosecco

Posted by in Gusta on Mar 18, 2014 . 0 Comments.

PROSECCO

 

Nu de putine ori mi s-a intamplat sa fiu intrebata: ‘’ce produse se gasesc la voi, la boutique?’’. Si tot nu de putine ori mi s-a intamplat ca, in momentul in care am pomenit cuvantul ‘’prosecco’’, sa primesc in schimb ori o privire mirata, ori clasica intrebare ‘’Ce-i ala prosecco?’’, sau exclamatia ‘’Aaaa…Sampanie!’’. 

 

Tocmai pentru ca vinul spumant inseamna pentru cei mai multi dintre noi, se pare, sampanie, iar diferitele tipuri de vinuri spumante cauzeaza confuzii, mai jos am adunat cateva informatii care sa ne ajute sa facem diferenta intre ele si sa le apreciem pe fiecare in parte, in functie de momentul in care vrem sa le consumam.

Doresc, inainte de toate, sa facem o distinctie intre vinul spumant si vinul spumos. Aceasta consta in faptul ca primul este vin obținut prin fermentație naturala, spre deosebire de cel de-al doilea, cel spumos, care este imbogațit cu dioxid de carbon.

Vinul spumant conține un nivel semnificativ de dioxid de carbon. Fermentația naturala poate avea loc in sticla (metoda champenoise) sau in cisterne speciale construite pentru a face fata presiunii din timpul fermentarii (metoda Charmat). Exemplul clasic de vin spumant este sampania, vin spumant produs în regiunea Champagne din Franța. ExistA și alte exemple de vin spumant, produse în diferite tari: Espumante in Portugalia, Cava in Spania, Sekt in Germania,  Prosecco in Italia (denumirea generala pentru vinurile spumante din Italia este Spumante) și Cap Classique in Africa de Sud. Mai jos vom vorbi, pe rand, de cateva dintre ele.

Sampania (Champagne) 

Desi a devenit un eponim (numele brandului s-a transformat intr-un substantiv comun), sampania este, cum spuneam si mai sus, o bautura spumanta facuta doar in regiunea Champagne din Franta, din soiuri de struguri specifice zonei: Chardonnay (albi), Pinot Noir si Pinot Meunier (negri). Este o bautura bogata si complexa, cu o efervescenta intensa, preparata dupa metoda traditionala Champenoise (cea de-a doua fermentatie are loc in sticla, astfel incat o sampanie buna trebuie sa aiba minimum 3 ani, iar cu cat e mai veche, cu atat este mai aromata).

Cele mai cunoscute sampanii sunt MOET si Dom Perignon, cel din urma fiind considerat caviarul bauturilor. Se bea la ocazii speciale, la petreceri si, intotdeauna, in noaptea de Revelion. Asadar, sampania ramane o bautura scumpa si exclusivista si doar cei care au bani isi pot permite sa o bea oricand isi doresc.

Prosecco

Prosecco detine un puternic trend pozitiv, si-a mentinut constanta in ultimii ani si e prezent in 50 de tari, acum si in Romania.

Este un vin care se produce de multi ani in regiunea Veneto din Italia, fiind o bautura gustoasa cu arome predominante de lamaie, pepene si mar, de care nu te poti satura.

Sec sau extra sec, vinul Prosecco este creat suta la suta din strugurii Glera sau Prosecco, și din 2009 numele sau reprezinta o denumire de origine controlata pentru vinurile spumante din zonele Conegliano și Valdobbiadene. Spre deosebire de sampanie insa, (care este si principalul sau competitor), la prosecco difera metoda de preparare– cea de-a doua fermentatie are loc in cisterne din otel inoxidabil (metoda Charmat). Aceasta procedura este evident mai puțin costisitoare pentru producatori și a fost perfecționata in ultimii ani cu rezultate remarcabile.

Prosecco a crescut foarte mult in popularitate in ultimii ani. In Italia, se consuma ca un vin de orice ocazie, iar in afara Italiei, se consuma ca aperitiv. Trebuie consumat insa cat mai repede - cu cat este mai tanar, cu atat este mai bun.

Daca nu iti plac atat de mult vinurile spumante, poti incerca o varianta mai usoara a acestora – Frizzant. Vinurile frizzante vin din Italia si au o efervescenta scazuta, cat sa dea o nota de prospetime bauturii. Spre deosebire de cele spumante, se pot consuma in orice perioada a anului, fara sa fie vorba de o ocazie speciala. Sunt doar niste vinuri albe ceva mai racoritoare, ideale pentru a fi combinate cu fructe de mare sau cu deserturi.

De la culoare la parfum, rafinament, arome - fiecare lucru ii este specific. Prosecco-este un vin “facut de mana”, fructul trudei, este un vin dedicat exigentei consumatorilor, un produs contemporan de calitate. Este un vin care povesteste despre un teritoriu, despre oamenii sai, despre traditii vii, legate de continuitate. Si asta va poate fi confirmat daca incercati vinurile si prosecco-ul Val d’Oca, pe care le puteti gasi in frumosul nostru boutique si pe http://www.luxury-boutique.ro/prosecco_valdoca , despre care va invit sa aflati mai multe in randurile de mai jos.

In frumoasa zona deluroasa cuprinsa intre Asolo si Conegliato  este situata Crama Producatorilor din Valdobbiadene VAL D’OCA (Cantina Produttori di Valdobbiadene VAL D’OCA).

Constituita in 1952, din dorinta unui monopol al viticultorilor, sustinatori convinsi ai cooperativelor, numara  astazi peste 568 de producatori , care din generatie in generatie au grija de peste 719 Ha de vie, din care mare parte situate pe dealuri.  Viticultura este fundamentala pentru o productie de calitate. Pentru aceasta Asociatii Cramei sunt informati si sfatuiti de specialisti agronomi asupra problemelor impactului mediului inconjurator , tehnicilor de combatere controlate si integrate pentru a nu intra in conflict cu vita de vie , totul fiind indreptat catre cele mai bune alegeri de cultivare.

Recolta , culmea activitatii de cultivare a viei acopera pentru Crama Producatorilor din Valdobbiadene VAL D’OCA (Cantina Produttori di Valdobbiadene VAL D’OCA) o importanta particulara; incepand cu acest moment de fapt , calitatea strugurilor , selectionarea, tehnologia aplicata, permit prepararea loturilor de vin , destinate spumarii si imbutelierii.

Crama vinifica anual  11.000 de tone de struguri, din care 1’90% este constituit din varietatea de struguri Glera, care a gasit habitatul ideal pentru a ajunge la nivele de calitate excelente  exprimate de vinurile Prosecco D.O.C.G SI Prosecco D.O.C Treviso.

Vinurile produse de crama sunt  fructul unei bune tehnici enologice si a experientei  viticole  si agronomice dovedite, vinurile spumante obtinute prin metoda Charmat si vinurile linistite clasice , exprima an dupa an , constant , calitatea rafinata si eleganta  naturala.

Asadar, fie el spumante sau frizzante, Prosecco este o bautura gustoasa, potrivit a fi servita indeosebi in zilele calduroase de vara. Este un aperitiv optim pentru aceasta perioada, care poate fi baut simplu sau combinat cu diverse lichioruri sau poate însoți cu success o masa cu mancaruri din carne alba și salate cu legume proaspete, ulei de masline și aceto balsamico.

“Vinul este Arta, restul e placere”, este un element de civilizatie in evolutia umanitatii atat prin productie, cat si prin consum.

Armonia vinului in relatia cu mancarea, dar, si cel mai important, cu cine bei vinul bun (vinul bun se bea alaturi de persoana potrivita), ii va spori automat calitatea.

Tags: prosecco, vin spumant, sparkling wine Last update: Mar 18, 2014

Comments

Leave a Comment

Leave a Reply

* Name:
* E-mail: (Not Published)
   Website: (Site url with http://)
* Comment: